Contact


Over ons:

Items




Links






Bordercollie.be partners

Calender



Trainingsuren

Zomeruur

Woensdag 18:00 tot 20:30

Vrijdag 18:00 tot 20:30

Zondag 09:30 tot 12:00

Winteruur

Woensdag 15:00 tot 18:00

Zaterdag 15:00 tot 18:00

Zondag 09:30 tot 12:00

Kennismaking en beginnerstraining

Zondag 10:30 tot 12:30

of op afspraak

Adres

Schapendrijvers Denderstreek

Assestraat

1790 Essene(Affligem)

Rekening Nummer

BE80 0017 2254 3477

BIC: GEBABEBB



Bordercollie.be partners

GESCHIEDENIS en EVOLUTIE

Een competitiegeest schuilt in de meerderheid van de mensen. Schaapherders vormen geen uitzondering. Hun honden, hun "werkinstrument" bij uitstek, hebben daarbij altijd in het middelpunt van de belangstelling gestaan. Reeds in 943 beschreef de toenmalige Koning van Wales een voor hem uitzonderlijk hond. Het samenkomen om de kunde van hun honden te vergelijken is sinds eeuwen een traditie onder schaapherders, vooral op de Britse eilanden. Het hoofddoel was, en is, het selecteren van de beste exemplaren voor de fok. Hieruit is onze huidige Border Collie, dé herdershond bij uitstek, ontstaan.

Stillaan kregen de aanvankelijk informele bijeenkomsten een meer gestructureerd karakter. In 1873 werd de eerste officiële trial georganiseerd in Bala, North Wales. De Schot James Tomson won er met Tweed. Daarvoor werden vooral in de Schotse Borders regio al wedstrijden georganiseerd.

In 1906 werd in Haddington Schotland de International Sheep Dog Society (ISDS) opgericht. Aanvankelijk was de meerderheid van de leden van Schotse nationaliteit. Voor de Eerste Wereldoorlog organiseerden Schotland en Engeland om de beurt een "Annual Society Trial", voorloper van de huidige National en International Trials. Het was een één dag evenement. Vanaf 1919 zou deze trial lopen over twee dagen. Kudde eigenaars (Farmers) en hun schaapherders (Sheperds) worden vanaf dan in afzonderlijke competities ondergebracht. Het huidige systeem van "National" werd ingevoerd na 1922, het jaar waarin Wales de ISDS vervoegde. Noord Ierland zou pas in 1961 lid worden. Sinds 1976 lopen "Farmers" en "Sheperds" weer dezelfde competitie alhoewel er nog steeds een afzonderlijke beker wordt uitgereikt. In de Nationals lopen 150 combinaties. De beste 15 van elke Britse natie lopen de International.

ISDS heeft veel aan belang gewonnen sinds zij instaat voor de registratie van pups en het bijhouden van een studboek. De Féderation Canin International (FCI) houdt een eigen studboek.

Sinds een aantal jaar kunnen ook niet-Britse landen zich via een eigen federatie ( Assiciated Member) aansluiten bij ISDS. Voor België is de Federatie Schapendrijven België (FSB) V.Z.W.de partner van ISDS.

In de tweede helft van de vorige eeuw kreeg het schapendrijven ook in continentaal Europa en ook bij ons meer aandacht. De populaire televisieserie "One Man and His Dog" heeft hiertoe enorm bijgedragen.

Ieder jaar worden Europese Kampioenschappen gehouden onder de naam Continental Trial (organisatie FCI en ISDS): een wedstrijd voorbehouden aan schapendrijvers uit continentaal Europa.

Elke drie jaar wordt de World Trial gelopen (organisatie ISDS). In 2017 zal de eerste World Trial ooit gelopen buiten Groot-Brittannië plaats hebben in Nederland. België mag er acht combinaties afvaardigen.

WAT ?

Eigenlijk is schapendrijven een landbouwactiviteit. Door het deelnemen aan wedstrijden of de oefening (in clubverband) kan de schaapherder of schapendrijver zijn hond vergelijken met zijn soortgenoten, eigendom van andere baasjes.

Vandaag heeft het wedstrijdaspect veel aan belang gewonnen. maar het fokken en opleiden van een "medewerker" zou eigenlijk van het grootste belang moeten zijn. Een degelijke herdershond bewijst zijn baas ontelbare diensten bij het hoeden en onderhouden van zijn kudde. Dit is zeker het geval in de omstandigheden die zich voordoen ,onder meer in Groot – Brittannië, waar grote kuddes gehouden worden op zeer uitgestrekte, niet omheinde gebieden. Ons land is minder een echt schapenland maar ook hier worden goeie herdershonden meer en meer ingezet in projecten van verantwoord natuurbeheer.

Het is de bedoeling dat de bevindingen opgedaan op wedstrijden en bijeenkomsten aan de basis liggen van een doordachte fokkerij.

Het kan niet genoeg benadrukt worden dat (vooral) de Border Collie een werkende hond is en moet blijven !