Contact


Over ons:

Items
Links


Bordercollie.be partners

CalenderTrainingsuren

Zomeruur

Woensdag 18:00 tot 20:30

Vrijdag 18:00 tot 20:30

Zondag 09:30 tot 12:00

Winteruur

Woensdag 15:00 tot 18:00

Zaterdag 15:00 tot 18:00

Zondag 09:30 tot 12:00

Kennismaking en beginnerstraining

Zondag 10:30 tot 12:30

of op afspraak

Adres

Schapendrijvers Denderstreek

Assestraat

1790 Essene(Affligem)

Rekening Nummer

BE80 0017 2254 3477

BIC: GEBABEBBBordercollie.be partners

GESCHIEDENIS VAN DE CLUB

De V.Z.W. Schapendrijvers Denderstreek is op 30 december 1996 officieel opgericht als voortzetting van een feitelijke vereniging met dezelfde naam. Wijlen Albert Spriet werd de eerste voorzitter, later het enige erelid tot nu.

De feitelijke vereniging was spontaan ontstaan toen een aantal vrienden, liefhebbers van Border Collies, in de geest van de Britse schapendrijvers hun honden gingen opleiden en trainen. Aanvankelijk werd in Liedekerke, kort bij de Dender, getraind. Vandaar de naam van de vereniging. Schapendrijvers Denderstreek kan zeker gezien worden als één van de pioniers van het schapendrijven in Vlaanderen én in België.

De oprichters voelden heel vlug de behoefte om zich te kunnen meten met anderen. Door het kleine aantal wedstrijden werd in 1997 besloten zelf een grote wedstrijd op poten te zetten. Deze jaarlijks georganiseerde wedstrijd staat sindsdien bekend als de “Dendertrial”, en was vanaf het begin een begrip in het Belgische schapendrijven. De wedstrijd werd dan ook vlug erkend als selectiewedstrijd voor Europese- en Wereldkampioenschappen. Om ieder beginnend lid voldoende kansen te geven om het schapendrijven onder de knie te krijgen en op zijn niveau te beoefenen, worden sinds een aantal jaar trials georganiseerd voorbehouden aan handlers uit Klasse 1 en 2. Op korte tijd heeft de “Essenetrial”, die gelopen wordt op de oefenterreinen, een stevige reputatie opgebouwd.

De oprichting van de V.Z.W.is ook de periode waarin de club de huidige oefenterreinen aan de Assestraat in Essene in gebruik neemt. Sindsdien is er ook een eigen clublokaal, “de Kantien”. Waar aanvankelijk geoefend wordt op schapen van de leden heeft de club nu een eigen kudde. Rond 2005 volgt er een stevige uitbreiding. Een aantal hectare landbouwland van de aanpalende Trommelvelden worden ingezaaid als weiland. Deze “bovenweiden” hebben de mogelijkheden van de club fel uitgebreid. Het stelt de club zelfs in staat af en toe een eigen kweekprogramma op te zetten. Zo kunnen oudere of minder geschikte dieren vervangen worden door de zelf gefokte lammeren.

De mogelijkheden van de club én de gedrevenheid van vele leden hebben de nodige vruchten afgeworpen. Onder de huidige en gewezen leden zijn er een behoorlijk aantal die op het wedstrijdveld een stevige reputatie opgebouwd hebben. De Club telt verschillende Belgische Kampioenen, Internationale Kampioenen en deelnemers aan belangrijke wedstrijden in binnen- en buitenland.

Het huidige bestuur heeft vooral aandacht voor de toekomst. Regelmatig worden opleidingen, lezingen en clinics georganiseerd. De kudde wordt op peil gehouden en waar het kan worden nuttige investeringen gedaan.